Vinkkejä kodin sähkölaitteiden energiatehokkaaseen käyttöön

Kotona on monenlaisia sähkölaitteita, joita arjessa käytämme aktiivisesti. Kun kiinnität huomiota käyttötapoihisi ja muutat niitä energiatehokkaammiksi, säästät samalla rahaa ja energiaa.

Huomio nämä seikat keittiössäsi:

Lämpötilat kohdilleen. Jotta jääkaappi ja pakastin toimivat mahdollisimman energiatehokkaasti, säädä säilytyslämpötilat oikeisiin lukemiin ja tarkkaile lämpötiloja lämpömittareilla: pakastimelle sopiva lämpötila on -18 °C, jääkaapille 2–6 °C ja viileäkaapille 10–14 °C.

Viilennä ennen säilömistä. Jäähdytä ruoat aina hyvin ennen kuin laitat ne jääkaappiin tai pakastimeen. Pidä pakastin jäättömänä, jääkaapin ja pakasteen tiivisteet puhtaina ja laitteiden takaosat pölyttöminä.

Pienin ja nopein on usein energiatehokkain. Ruoan valmistuksessa esimerkiksi vedenkeitin on tehokkaampi kuin liesi ja air fryer tehokkaampi kuin uuni. Sähköä säästävä ruoanlaittaja kokkaa nopeasti valmistuvia ruokia ja hyödyntää mikroaaltouunia paistinpannun ja uunin sijaan. Kun käytät uunia, tee kerralla useampi ruoka – tai hyödynnä kiertoilmauunia.

Katse kokoon ja määrään. Ruoka valmistuu energiatehokkaammin, kun valitset kattilan tai pannun valmistettavan ruoan määrän mukaan. Myös keittolevy on hyvä valita kattilan tai pannun koon mukaiseksi. Kun kokkaat, käytä kattilassa kantta ja keittämiseen mahdollisimman pieni määrä vettä. Suuri määrä vettä kiehuu hitaammin kuin pieni, ja pienet ruoanpalat kypsyvät nopeammin kuin isot.

Seuraavassa postauksessamme jaamme lisää kodin energiansäästövinkkejä, pysy kuulolla!

Lähde: Energiansäästöviikko.fi