Energiansäästövinkkejä kotiin

Energiansäästöviikon teeman mukaisesti jaamme vinkkejä, kuinka voit huomioida energiansäästön kodin eri sähkölaitteissa. Nappaa alta parhaat vinkit käyttöösi.

Ajoitus on valttia kotona. Voit nipistää sähkölaskussa rajoittamalla paljon sähköä vievien laitteiden käyttöä silloin, kun sähkön hinta on korkeimmillaan. Hyödynnä kodin laitteiden energiaa säästävät ominaisuudet, kuten laitteiden ajastusmahdollisuudet. Vältä aamuja ja iltoja. Sähkönkulutus on suurinta arkiaamuisin ja iltaisin, jolloin hinta on usein myös korkeimmillaan. Näiden aikojen välttäminen voi tuoda säästöjä. Pidä silmällä sähkönkulutustasi etenkin talvella, jolloin energiaa kuluu esimerkiksi lämmitykseen reippaasti enemmän kuin kesällä.

Pese pyykkiä kohtuudella. Hyvä nyrkkisääntö on pestä tekstiilit vain, kun ne ovat oikeasti likaisia. Voit pidentää vaatteiden pesuvälejä tuulettamalla niitä. Valitse pesulämpötila tekstiiliin merkittyjen suositusten mukaan, ja pese vain täysiä koneellisia. Suosi pyykinpesussa alhaisempia lämpötiloja ja eko-ohjelmaa. Käytä kuivausrumpua harkiten. Kun olet hankkimassa uutta pyykinpesukonetta tai kuivausrumpua, vertaile laitteiden energiamerkintöjä: hyvä valinta on laite, joka säästää sähköä ja vettä.

Valitse ledi. Ledilamput ovat energiatehokas ja kestävä valinta kodin valaistukseen – ne soveltuvat kaikkiin käyttökohteisiin sekä sisälle että ulos. Valitse sopivat lamput tarvittavan valomäärän (yksikkö lumen) ja haluamasi valon värisävyn perusteella (yksikkö kelvin). Muista aina sammuttaa valot, joita et juuri sillä hetkellä tarvitse. Aseta koristevaloihin ajastus. Ajastimen avulla koristevalot voi pitää päällä vain vuorokauden pimeimpään aikaan ja sammuttaa valoisimmaksi ajaksi.

Muista, että valmiustilassa oleva laite kuluttaa myös sähköä – sammuta siis kaikki viihdelaitteet, kun olet lopettanut niiden käytön. Virtaa kuluttavat paikannuspalvelut ja sovellukset jäävät mobiililaitteissa usein taustalle auki. Tarkista, että ne ovat päällä vain, kun käytät niitä. Hyödynnä kännyköissä ja muissa laitteissa myös niiden virransäästöominaisuuksia. Tarkista, että laitteesi ovat energiatehokkaita ja ajan tasalla. Esimerkiksi kannettava tietokone kuluttaa jopa 80 prosenttia vähemmän sähköä kuin pöytäkone. Myös vanha plasmatelevisio voi olla sähkösyöppö. Muutoin uusia laitteita kannattaa aina hankkia vain tarpeeseen. Harkitse myös, minkä kokoisen laitteen hankit: kun ruutukoko kasvaa, laite kuluttaa myös enemmän sähköä. Tutki energiamerkki hankintatilanteessa.

Lähde: Energiansaastoviikko.fi