På vilka grunder erbjuder KAS hyresbostäder?

Merparten av våra bostadsobjekt har finansierats av statliga Arava- eller räntestödslån. När vi hyr ut dessa bostäder
följer vi ARAs grunder om brådskande behov av bostad och ekonomiskt tak.

KAS bostäder har även fritt finansierade hus utan ekonomiska tak fastställda av staten.

Hur länge ska man vänta på en bostad?

Olika faktorer, exempelvis den sökta lägenhetens storlek och läge, påverkar väntetiden. Bostadsansökningar registreras automatiskt i vårt kundregister och de behandlas dagligen. När en ansökan har fyllts i noggrant kan den behandlas snabbare. Vi tar kreditupplydning på alla sökande hos Suomen Asiakastieto Ab. En hyresförhandlare tar kontakt med dig ifall vi kan erbjuda en bostad som motsvarar dina önskemål.

Påverkar en betalningsanmärkning mina chanser att få bostad?

Vi tar kreditupplysning på alla sökande hos Suomen Asiakastieto Ab. Betalningsanmärkningar kan vara ett hinder för att få bostad om hyresvärden har anledning att misstänka att den sökande inte kommer att kunna betala hyran.

Vad är KAS bostadsgaranti policy?

Se ytterligare information här.

Hur söker jag bostad på flera orter?

Om du söker hyresbostad på flera orter, fyll i en hyresbostadsansökan för varje av dem. Ansökningarna behandlas av olika personer i olika kommuner.

Tar KAS en förmedlingsavgift?

Nej, därför att vi endast hyr ut våra egna lägenheter.

Varför finns bostäder på nätet om de inte kan erbjudas mig?

På vår webbplats presenterar vi lediga bostäder samt de bostäder som blir lediga inom kort. En del av dessa kan vara redan bokade eller har sökt av flera personer. En bostad tas bort från vår webbplats när ett skriftligt hyreskontrakt har tecknats.

Var och hur hämtar jag nycklarna till mina nya hyresbostad?

Du får anvisningar av hyresförhandlaren. När du hämtar nycklarna, ta med det undertecknade hyreskontraktet, et identitetsbevis och kvitto på den betalda garantin. Om någon annan hämtar nycklarna åt dig ska denna person ta med hyreskontraktet, ditt eget identitetsbevis och kvitto på garantin samt en fullmakt undertecknad av dig. Kontaktuppgifter till disponenterna.

Är husdjur tillåtna hos KAS bostäder?

Husdjur är tillåtna i alla våra bostad. Kom dock ihåg att som hyresgäst blir du ersättningsskyldig för skador som orsakas av sällskapsdjur. Yrkesmässig uppfödning av djur är förbjuden.

Om jag tar den erbjudna bostaden, kan jag be om renoveringar?

Bostäder besiktigas i samband med bortflyttning av den föregående hyresgästen och besiktigaren bestämmer om bostaden behöver renoveras.

Innan hyreskontraktets undertecknas får du möjlighet att besöka bostaden. Meddela i god tid fastighetens disponent om du upptäcker brister eftersom du med din underteckning godkänner bostaden i det skick som den är när kontraktet undertecknas (inklusive renoveringar bestämda av lägenhetsbesiktigaren).